Milovaní čtenáři, drazí farníci!

Měsíc červen patří k období, kdy mnoho mladých lidí vstupuje do manželství.

Je to čas, kdy dva lidé v sobě dokážou najít odvahu, a vyznat si navzájem lásku, která je ochotná milovat v dobrém i zlém, ve štěstí i v neštěstí, ve zdraví i v nemoci, v čase hojnosti i nedostatku, prostě na celý život.

Člověk je živá bytost a nikdy by neměl žít žádný vztah jen tak na zkoušku, na pokus, na okamžik, dokud nepřijde někdo lepší a krásnější, a potom tě vyměním… A tak mi dovolte, zamyslet se slovy z knihy Klíč štěstí od Phila Bosmana, nad svatebním dnem, kdy svatební svíce „vypráví“svůj příběh:

Zapálená svíce je v křesťanství symbolem Krista. Ať je ve Vašem vztahu vždy pro Krista místo, protože Kristus je láska. A je to  právě láska, která Vás oba dnes přivádí na toto posvátné místo, abyste tu před Bohem spojily svoje životy. Každá hořící svíce šíří kolem sebe světlo a teplo. Ať jsou Vaše společné dny vždy prozářené světlem vzájemného porozumění a teplem Vaší společné domácnosti. Svíce se dáváním ztrácí. Ať z Vašeho života zmizí egoismus a vlastní touhy.  Aby u Vás nikdy nebylo dvakrát JÁ, ale aby bylo vždy jen čarovné slůvko MY.  A tato konkrétní svíce, hořící na oltáři, je výjimečná ještě něčím. Je to svíce Vašeho svatebního dne, která  Vám slovy básníka říká:

Uvidím to. Můj plamínek bude tady, až si podáte ruce, a jeden druhému darujete svoje srdce. Jsem víc než obyčejná svíce.. Budu němým svědkem v domě Vaší lásky. Ve dnech prozářených sluncem, mě nepotřebujete zapálit. Ale až budete prožívat velkou radost, až bude na cestě dítě, anebo na nebi Vašeho společného života zazáří krásná hvězda, tehdy mě zapalte..!

Zapalte mě, když nadejde noc..když k Vám vtrhne bouřka.. když dojde k první manželské hádce, když budete tiše pro něco trpět: zapalte mně…!

Zapalte mně, když bude třeba udělat první krok, a vy nebudete vědět jak na to: když bude potřeba něco vysvětlit, a vy nenajdete slova, když se budete chtít obejmout..a vaše náruč bude jako ochrnutá, tehdy mě zapalte..! Můj plamínek bude pro Vás jasným znamením, hovoří vlastním jazykem ..a všichni mu rozumí. Jsem svící vašeho svatebního dne. Vážím si vás. Nechte mě vzplanout vždy, když to bude zapotřebí, a až když mě oba budete moci společně zhasnout. Jen tehdy vám s vděčností povím: Děkuji a na viděnou příště.

Přeji vám, aby vaše svatební svíce měla ve vašem domě svoje čestné místo. Aby vaše svatební svíce hořela často, protože to bude znamením toho, že si máte stále co říci. A přeji vám, aby nikdy nehořela dlouho, to bude znakem toho, že se dokážete smířit a najít společnou řeč. Přeji požehnané dny na společné cestě lásky.. Vám všem!

Váš

Siard Dušan Sklenka

Kategorie: Aktuality