Milovaní farníci, drazí čtenáři!

 Jako každý rok, tak i letos, v měsíci září bude v naší farnosti výroční slavnost patrona našeho kostela, sv. Václava, tedy lukavecká pouť.

O slavnosti patrona našeho kostela, sv. Václava, budeme přicházet  na  posvátné místo chrámu.  V našem kostele celé generace lidí přicházeli do kontaktu s Bohem. Mnozí z vás tu byli pokřtěni, biřmováni, přijali svátost manželství. Toto je místo, které dýchá Bohem, zde je možné zažít dotek nekonečna… setkat se s Tím, kdo člověka nazval přítelem. S Bohem. Čeká tu na každého z nás, aby nám projevil svoji lásku, dal pohlazení, a aby nám řekl :“ Miluji Vás takové, jací jste“.

Jsme svobodně zváni na místo, které můžeme nazývat domovem. Kdosi napsal, že domov je místo, kde máš vždy dveře otevřené, kde máš svoji postel, židli, místo u stolu… Domov je místo, kde se nikdo neptá proč …můžeš přijít kdykoliv, vejít bez klepání…Je to místo, odkud se nevyhání.. místo, kde není třeba příliš hovořit, kde v tichém objetí a pohledu najdeš příjetí.

 Přijít domů, k svému, k našemu Bohu. K Bohu, který neslídí a nečeká na naše chyby, selhání, pády a útěky… K Bohu, pro kterého znamená víc, než cokoliv pokažené v našem životě skutečnost, že jsme za Ním přišli. A  možná kdesi v koutku srdce mu řekli : „Děkuji ti Pane, za život, za čas, který mi dáváš…děkuji Ti za svoji rodinu, dům, zahradu… Děkuji Ti, že i dnes jsi mi dal možnost vstát z postele, vidět, slyšet… potkat se s někým, kdo se na mě usmál a popřál mi pěkný den.“

A tak kromě svátečního obědu, sklenky dobrého vína nebo piva a prožité radosti v kruhu Vašich drahých, poprosme v tiché modlitbě o Boží požehnání pro všechny obyvatele Lukavce a okolí.

Poprosme i za ty, kteří nemají chuť nebo odvahu sem přijít. Poprosme za sebe, abychom v dnešní den vyšli z kostela jako lepší lidé. Jako lidé, kteří Bohu dovolili, aby je setkání s Ním poznamenalo. Doneste Boží objetí, požehnání a lásku všem těm, ke kterým se budete z tohoto kostela vracet.

Za to se budu modlit a k tomu Vám ze srdce žehnám!

Váš

 P. Siard Dušan Sklenka, O. Praem.